Scroll Top

Digitaliserer eksisterende rør og kummer i 3D

scansurvey-3dror9

En fullverdig 3D-modell av eksisterende rør og kummer i kommunens nett. Presist, og stedfestet i både X, Y og Z, i grunnriss og dybde. Tenk så nyttig det hadde vært til drift og prosjektering av fornyelse. Vel, ta en titt her…

Tekst: Jørn Søderholm

Denne er til deg som jobber med VA i en kommune, et IKS eller som rådgiver.

Vet du nok – presist nok – hvor kommunens eksisterende rørledninger ligger? Er de koordinatfestet? Vet dere hvor de ligger i høyde? Har du kontroll på svanker eller andre uregelmessigheter i ledningene?

Hva med kummene, vet du alt du trenger om deres egenskaper og tilstand?

For mange vil svarene på disse spørsmålene antakelig være nei.

3D-prosjektering

Vi har kommet et godt stykke på vei med prosjektering i 3D og digitale hjelpemidler. Nye anlegg prosjekteres med stor sannsynlighet digitalt og i 3D. Kombinert med presise innmålinger og diverse hjelpemidler i landmålerens verktøykasse gir det mulighet til å skaffe god og presis dokumentasjon på nye anlegg.

Men det meste av kommunens anlegg ligger allerede i bakken, og har ligget der lenge. Tenk så fint det hadde vært om du kunne hentet frem en 3D-modell av det gamle anlegget, presist stedfestet med både X, Y og Z og der hver eneste ventil, kum og lengdemeter rør kunne hentes opp i vektorisert i en modell.

Hvor fint hadde ikke det vært?

For det meste av veier, broer, bygg og andre konstruksjoner over bakken er det enkelt: Det er bare å scanne, så får vi ut en punktsky som gjennom effektiv dataprosessering blir en fiks ferdig, georeferert 3D-modell av konstruksjonen. På større anlegg eller terrengformasjoner benyttes i økende grad scanning fra bil eller drone. Det er til og med mulig under vann, om enn litt mer omstendelig.

Men rør under bakken, altså…Tenk så nyttig en fullblods, presis 3D-modell av eksisterende anlegg kunne vært i planlegging av drift eller prosjektering av fornyelse.

Det hadde vært no, hæ?

Vel, ikke bare er det mulig å få til. Scan Survey utfører oppmålingstjenester, og produserer prosjekteringsunderlag og digitale terrengmodeller. Inkludert ledningsnett, kummer og sluk.

Oppmålingsassistent Ronni Oschatz i Scan Survey. (Foto: TUM Studio)
Oppmålingsassistent Ronni Oschatz i Scan Survey. (Foto: TUM Studio)

 

Geir Kelly, Scan Survey
Geir Kelly, oppmålingsingeniør i Scan Survey. (Foto: TUM Studio)

3D-rør og 3D-kum

De kaller det hhv 3D-rør og 3D-kum. Bare ut fra de begrepene skjønner du som digitalt oppegående leser sånn cirka hva det er snakk om.

– Dokumentasjonen av VA-infrastrukturen i grunnen er mangelfull over hele landet. Det vil ta mange år før Ledningsregistreringsforskriften fra 2021 kan forventes å dekke en vesentlig del av eksisterende infrastruktur. Vi ser at kartlegging, oppmåling og dokumentasjon er viktig for å kunne jobbe bedre og mer kostnadseffektivt fremover. Det inkluderer også å håndtere, redusere og begrense konsekvensene av værrelaterte hendelser. Derfor satser vi på dette området, sier markedssjef Håkon Andresen i Scan Survey.

3D-rør-tjenesten gir den best mulige dokumentasjonen på rørstrekk mellom kummer. En innretning – som fører tankene i retning av en rørinspeksjonstraktor fra Star Trek – sendes inn i røret. Instrumentet baserer seg på treghetsnavigasjon. Det måler seg gjennom og kommer ut i den andre enden, fullastet med informasjon om plassering i XYZ. Nøyaktigheten styrkes ved gjentatte målinger (trekk), og ligger på millimeter-nivå.


Den georefererte punktskyen gir blant annet verdifull informasjon om mulige konflikter med andre eksisterende eller planlagte anlegg. Den kan enkelt konverteres til et vektorformat til bruk i prosjektering av kommende arbeider.

– 3D-Rør kombineres ofte med kamerakjøring og videoinspeksjon som samkjøres med posisjoneringsmålingene. Slik sikres nøyaktig dokumentasjon på plassering, tilstand og uregelmessigheter, sier Andresen. 

Håkon Andresen - Scan Survey
Håkon Andresen, markedssjef i Scan Survey.

Kartlegger Oslo under bakken

3D-Kum er en forbedring og videreutvikling av tradisjonelle 2D-kumkort med noterte dybder, himmelretninger og fotograferte et bilde fra toppen av kummen. Nå produseres en fullverdig 3D-modell av hele kummen med riktig plassering i XYZ, og som kan dreies og vektoriseres etter behov.

 

Dreiningen bort fra historiske kumkort springer blant annet ut av et arbeid Scan Survey har gjort over flere år for Oslo VAV. Sammen med Oslo VAV sin tunnelgruppe oppdaterer Scan Survey det viktige «kartet» av byen under byen.

Tunneler, rør og kulverter, ofte med dimensjoner på flere meters diameter, er en viktig del byens infrastruktur. Laserskanning og fotogrammetri/bildematching benyttes for å fremstille “den virkelige verden” med nøyaktige punktskyer og 3D modeller.

På VA-dagene uken etter påske skal Scan Survey være med som partner og utstiller. Her vil de orientere nærmere om mulighetene i moderne oppmålingstjenester, inkludert 3D-rør og 3D-kum.

Sonden føres inn og trekkes gjennom vannledningen flere ganger, og deretter bearbeider Scan Survey dataene. Foto:  Scan Survey
Sonden føres inn og trekkes gjennom vannledningen flere ganger, og deretter bearbeider Scan Survey dataene. (Foto: Scan Survey)

 

Sonden plassert i røret og klart for et nytt trekk. Foto:  Scan Survey
Sonden plassert i røret og klart for et nytt trekk. (Foto: Scan Survey)

 

Motoriserte tromler trekker gjennom måleutstyret. Her på Strømsø torg i Drammen, med god hjelp fra Trond Alm i Tubus. Foto: TUM Studio

 

Her er resultatet av målingen i Drammen. Rosa linje er den teoretiske plasseringen etter trekking i 2005, mens den blå viser reell plassering med 3D-rør.

 

3D-rør kan brukes i rør av alle dimensjoner og materialer, og gir informasjon om plassering og tilstand i alle grunnforhold.
3D-rør kan brukes i rør av alle dimensjoner og materialer, og gir informasjon om plassering og tilstand i alle grunnforhold.

 

Personvern Preferanser
Når du besøker vår nettside, kan det hende at det lagres informasjon gjennom nettleseren, gjennom et spesifikt tjeneste, vanligvis informasjonskapsler. Her kan du endre dine preferanser. Vennligst husk at ved å blokkere noen typer informasjonskapsler, kan det ha innvirkning på opplevelsen av vår nettside og tjenestene vi tilbyr.