Scroll Top

– Norge er som skapt for VA-ledninger under vann

va-dagene-sjoledning-amund-haustveit-mont

Det er typisk norsk å være god på undervannsledning. Norge er faktisk som skapt for å flytte vann og avløp gjennom ledninger under vann. Amund Haustveit i Hallingplast orienterer om hvorfor – og forteller om et flere prosjekter som er på beddingen med heftige sjøledninger.

Tekst: Jørn Søderholm

– Både miljømessig og og kostnadsmessig er undervannsledninger noe av det beste man kan bruke. De gir minst inngrep, er ofte det mest kostnadseffektive alternativet og gir gode muligheter til effektiv framdrift.

Det sier Amund Haustveit. Han er salgssjef VA i rørprodusenten Hallingplast, som leverer PE-rør til et bredt spekter bruksområder. PE som rørmateriale har etablert en solid posisjon i VA-markedet gjennom flere tiår, som både konkurrent og supplement til duktile støpejernsrør.

Amund Haustveit i Son
Amund Haustveit, VA-salgssjef i Hallingplast. (Foto: Jørn Søderholm)


PE-materialet er svært fleksibelt, og egner seg til de fleste bruksområder innen vann og avløp. PE-rør kan benyttes i tøffe miljøer og ved krevende installasjoner. PE-rør er derfor særlig godt egnet til NoDig-installasjoner, rør-i-rør – og til undervannsledninger. Eller sjøledninger, om du vil.

Betonglodd og SESU

Undervannsledninger har tradisjonelt blitt installert ved at betonglodd monteres utenpå PE-ledningen som vekting til å senke ledningen og holde den på plass i riktig trasé. Montering av betonglodd er en tidkrevende og tungt arbeid, og levetiden på installasjonen vil begrenses av levetiden på betongloddene og festemateriellet.

Vannledning i PE med utvendige betonglodd.
En ny vannledning mellom Sandvika og Fornebu under slep. Ledningen er utført som en tradisjonell sjøledning i PE med utvendige lodd. (Foto: Jørn Søderholm)

 

Mann i båt ved sjøledning under slep
Bas Evgeny Khanin i Dykkerteknikk AS har oppsyn med slepet av ledningen til Fornebu. (Foto: Jørn Søderholm)

Hallingplast har derfor utviklet SESU-pipe, et ferdig vektet rør til undervannsledninger. Vektingen ligger i selve rørveggen, og fjerner behovet for utvendige lodd. SESU-røret ble først lansert i 2014, og har de senere årene blitt et mye brukt alternativ på sjøledninger.

– SESU-pipe og det større SESU-XL er gode systemer til undervannsledninger. Men ikke alltid de beste. I enkelte situasjoner kan utvendige lodd være mer hensiktsmessig. For eksempel på steder med mye strøm eller urolig sjø på grunt vann. Der kan lodd være med på å forankre ledningen mot bunnen. Det samme gjelder ved kryssing av elver med stri strøm og stein som ruller langs bunnen, sier Haustveit.

SESU-pipe sjøledning
Sjøledning SESU-pipe. Her er utvendige lodd erstattet med belastning innebygget i rørveggen. (Foto: Jørn Søderholm)


Han har hatt rollen som salgssjef VA i Hallingplast de siste fem årene. Før det var han i rolle som salgssjef VA i Ahlsell, og er godt kjent med det norske VA-markedet.

EUs avløpsdirektiv

Nå følger han – i likhet med de fleste andre i VA-bransjen – med på en økende aktivitet i avløpssektoren som følge av EUs nye avløpsdirektiv. Direktivet utløser betydelig strengere krav til rensing av avløpsvann over hele landet. Ikke minst langs kysten.

– Renseanlegg kommer for fullt. Mange steder har manglet renseanlegg og sluppet urenset avløp rett i fjorden. De renseanleggene som finnes må i stor grad oppgraderes, og det må bygges et stort nett av overføringsledninger for å samle avløp på sentrale og effektive renseanlegg. For oss i VA-bransjen er det utrolig spennende å sitte midt i en sånn utvikling. Her er det mye som skal gjøres og alle gode krefter må jobbe sammen, sier Amund Haustveit.

For kommuner og interkommunale selskap langs vår lange kyst vil undervannsledninger være spesielt aktuelle som overføringsledninger til avløp. Mange prosjekter er på gang, og noen betydelige prosjekter er klare til å settes i gang.

Vann- og avløpsledninger senkes i Krogstafjorden ved Saltnes i Råde. (Foto: Jørn Søderholm)

 

Undervannsledning senkes i Krogstafjorden ved Saltnes i Råde
Vann- og avløpsledninger senkes i Krogstafjorden ved Saltnes i Råde. (Foto: Jørn Søderholm)
Undervannsledning senkes i Krogstafjorden ved Saltnes i Råde
Vann- og avløpsledninger senkes i Krogstafjorden ved Saltnes i Råde. (Foto: Jørn Søderholm)

Oslofjorden, Ålesund og Sula

Nylig ble det kjent at Frogn kommune og deler av Asker kommune skal koble seg til Veas renseanlegg på Slemmestad, som allerede har velfungerende nitrogenrensing. Det hele skal løses med totalt 23 kilometer sjøledning i Oslofjorden

Et av de nærmeste og mest interessante prosjektene langs kysten nå finner vi på Sunnmøre. Ålesund og Sula kommuner har gått sammen om å etablere et nytt renseanlegg i fjellhaller på Kvasneset i Sula kommune. Anlegget får navnet Kongshaugen renseanlegg, og dimensjoneres for å kunne ta imot kommunalt avløpsvann fra opptil 69 000 personenheter.

Prosjektet skal gi Sula og Ålesund reinere fjorder, og renseanlegget skal ha bærekraftige og framtidsrettede løsninger.

Denne utbyggingen innebærer blant annet etablering av 33 kilometer undervannsledning, i dimensjoner fra 225 mm til 710 mm.

Horsøy i Askøy

Et annet eksempel er et nytt avløpsrenseanlegg som skal bygges på Horsøy i Askøy kommune utenfor Bergen. Det blir et moderne og effektivt renseanlegg som vil være avhengig av å få tilført avløp når dette er ferdigstilt.

Det foregår derfor flere prosjekter parallelt som omhandler overføringsledninger for avløp til avløpsrenseanlegget. Totalt skal det i følge rådgivningsfirmaet Kepla være snakk om over 100 kilometer med overføringsledninger og 8-10 pumpestasjoner bare til dette ene anlegget.

Amund Haustveit kommer til VA-dagene i april, der han skal holde et innlegg om undervannsledninger i dette perspektivet.

Undervannsledning senkes i Glomma
En 800 mm vannledning senkes i Glomma, ved Sarpsborg. Senkingen utføres av Grimsrud Entreprenør, avdeling Kystmiljø. (Foto: Jørn Søderholm)
Undervannsledning senkes i Glomma
En 810 mm vannledning senkes i Glomma, ved Sarpsborg. (Foto: Jørn Søderholm)
Personvern Preferanser
Når du besøker vår nettside, kan det hende at det lagres informasjon gjennom nettleseren, gjennom et spesifikt tjeneste, vanligvis informasjonskapsler. Her kan du endre dine preferanser. Vennligst husk at ved å blokkere noen typer informasjonskapsler, kan det ha innvirkning på opplevelsen av vår nettside og tjenestene vi tilbyr.