Vekting av miljøfaktorer er mye mer enn utslippsfrie lastebiler og maskiner. Nå trenger vi sammenlignbare tall mer enn noen gang. Furnes mener EPD på alle produkter og tjenester bør legges til grunn for vektlegging av miljø i offentlige anskaffelser. Her forteller Ole Anders Holstad Vestby i Furnes hvorfor.
Tekst: Jørn Søderholm
– Vi har fått god respons i markedet. Mange gir tommel opp og klapp på ryggen. Noen sier vi har vært flinke og vært “på ballen”. Men der stopper det. Det blir visst med snakket.
Det sier Ole Anders Holstad Vestby, leder for forretningsstøtte og markedsføring i Furnes Jernstøperi AS.
Han undres over hvorfor mange i bransjen ser ut til å snakke om EPD, men at få eller ingen egentlig ser ut til å vektlegge det noe særlig når det kommer til stykket.
Og akkurat vektlegging er “ord for dagen” nå for tiden. Offentlige innkjøpsregler har blitt endret fra nyttår. Du har sikkert fått det med deg: Miljøfaktorer skal nå vektlegges minst 30 prosent i offentlige innkjøp. Fram til årsskiftet ble det rundere og mindre forpliktende ordet “bør” brukt, mens det nå altså er “skal” som gjelder.
Holstad Vestby og kollegaene i Furnes er godt kjent med det nye kravet, men føler seg langt fra sikre på hva det vil bety i praksis og hvordan man skal regne det ut.
Sammenligne verdier i vekting av klimahensyn
– Hva er “klimahensyn” egentlig? Med krav om vektlegging minst 30 prosent må man nødvendigvis gjøre beregninger av tall og verdier som lar seg sammenligne, sier han.
Da er det det etter hans og Furnes´mening bare én ting å gjøre: Skaffe EPD-er på alt av produkter og tjenester i et prosjekt og hente miljøbelastningsverdiene derfra inn i klimaregnskapet. EPD-er er også inndelt i faser og moduler, og gir en konkret og tallfestet oppstilling over miljøbelastning i et produkt i alle dets faser fra råstoff til resirkulering etter endt levetid.
– EPD er tatt fram for å håndtere dette, og gjør det veldig enkelt å sammenligne verdier mellom ulike produkter. Det er bare å definere hvilke faser og moduler man sammenligner, så er tallene klare. Regelverket sier i dag at man skal vektlegge – og dermed også sammenligne – miljøfaktorer. Men det er ingenting som sier noe om hvordan det skal gjøres. EPD er svaret på det, sier han.
EPD – miljødeklarasjon
EPD – er en forkortelse for Enviromental Product Declaration. Miljødeklarasjon på norsk, men EPD-begrepet brukes både i Norge og internasjonalt. EPD er et kortfattet dokument som oppsummerer miljøprofilen til en komponent, et ferdig produkt eller en tjeneste på en standardisert og objektiv måte.
Noen tror en vare eller et produkt er miljøvennlig bare for at det finnes en EPD på den. Det stemmer ikke. Man kan i prinsippet lage en EPD på hva som helst, også miljøverstinger.
EPD-er fastslår hvor stort miljøfotavtrykket faktisk er, på en måte som gjør det mulig å reellt sammenligne miljøinformasjonen med andre produkter. Metodene er standardiserte for å sikre at miljøinformasjon innen samme produktkategori lar seg sammenlikne fra produkt til produkt, uavhengig av region eller land.
Man kan altså sammenligne “epler med epler”, uansett hvor de kommer fra. Og man kan være sikker på at det er en reell sammenligning av tall som ingen har kunnet jukse med.
En EPD lages på grunnlag av en livsløpsanalyse. Eller Life Cycle Assessment – LCA, for å holde oss til det internasjonale vokabularet. Det skjer i henhold til ISO 14040-14044.
Krav til EPD
EPD-er skal oppfylle noen tydelige krav:
* Godkjente av en uavhengig tredjepart
* Sammenlignbare, siden de er utviklet i henhold til ISO-standard
* Publiserte, offentlig tilgjengelig fra www.epd-norge.no, eller kan vise til publiserte EPDer.
* Adderbare. En EPD kan brukes som grunnlag i miljøregnskap for større prosjekter, der mange komponenter inngår og det totale miljøfotavtrykket fra alle EPDer kan legges sammen.
– Hvem har ansvaret for å definere hvilke faser og moduler som skal brukes?
– Det ligger på de som utarbeider anbudsunderlaget. Kommuner og andre offentlige byggherrer. De som ber om tilbud på varer eller tjenester er også de som har ansvar for å definere hva som skal vektlegges. Når det framgår av anbudsunderlaget er det enkelt for leverandøren å levere informasjon som svarer ut det, sier Ole Anders Holstad Vestby.
Kalkulator regner EPD på prosjekt
Miljødeklarasjon med EPD-er ruller inn over bygge- og anleggssektoren på bred front nå. De siste årene har de fleste leverandører i varierende grad begynt å lage EPD-er på sine varer. Mange tilbyr også ulike varianter av kalkulatorer, som skal gjøre det enkelt å beregne prosjektspesifikke EPD-er.
Furnes var tidlig ute med sine to første EPD-er.
– Ja, vi laget EPD-er på seigjern og gråjern allerede i 2020. Før det var vanlig å lage kalkulatorer, sier han.
Alle Furnes´produkter lages av de samme to jernkvalitetene. Derfor har produsenten laget EPD på materialet i stedet for på de enkelte produktene. De første EPD-ene hos Furnes gjelder for fasene A1-A3, altså fra råstoff via produksjon og transport fram til porten hos Furnes. Nå er de godt i gang med å lage og kvalitetssikre EPD for produkter i gråjern og seigjern videre i verdikjeden, samt en kalkulator som skal gjøre det enkelt å lage mer spesifikke prosjektbaserte EPD-er.
– Et av de vanligste spørsmålene vi får gjelder miljøprofilen fram til A4, transport ut til kunde. Transport er en viktig bit. Men helheten er aller viktigst. Jeg håper hele bransjen videre utover i 2024 skal kunne enes om at EPD er den riktige måten å vektlegge miljøfaktorer på, sier han.
Furnes er med som partner og utstiller på VA-dagene. De kommer der til å stille med et et utvalg fra sitt PREMIUM sortiment for eksisterende og nye vannkummer. I tillegg vil de vektlegge sitt sluksortiment, som har fått en sterk posisjon ute i norske kommuner.