Scroll Top

Slik blir VA-dagene 2024

Miljøvekting i offentlige anskaffelser, klimaendringer, digitalisering og et marked som skjelver. Det er ikke lett å bygge eller drifte VA-anlegg for tiden. VA-dagene 2024 løser ikke problemene, men gjør det lettere å forstå dem. Se bare her.
Slik blir VA-dagene 2024

Julen er rett rundt hjørnet. Den varer som vi vet helt til påske. Og kun et par dager etter påske åpner dørene for VA-dagene 2024. Det er derfor på høy tid med en gjennomgang av programmet.

Komiteen bak VA-dagene har satt sammen et spennende og variert program. Fullstendig kjendisfritt, selv om både møteledere og foredragsholdere er kjente navn i bransjen.

Hovedpunktene i programmet: 

  • Åpning og velkommen
  • Bærekraft og gjenbruk av masser
  • Samspillskontrakt
  • Grønn logistikk
  • Effektivisering av vanntjenestene
  • Sikkerhet
  • Digitalisering, modellbasert arbeid
  • Levetid på VA-anlegg
  • Rekruttering
  • Dråpen – de yngres vannpris
  • Fornyelse av ledningsnettet – oppgraving vs NoDig
  • Undervannsledninger – typisk norsk
  • Demo av nytt leggeverktøy
  • Kvalitet på vannanlegg
  • Markedsprognose

Administrerende direktør Jari Johansson i PAM Norge åpner herligheten, og ønsker deltakere og partnere velkommen før han overlater mikrofonen til møtelederne Charlotte Marie Trovaag og Christen Ræstad.

Bærekraft og gjenbruk av masser

Masseforvaltning er VA-dagenes første hovedtema.

Hver innbygger i Norge forbruker 15 tonn stein i året. Stein er faktisk den ressursen vi bruker mest av i Norge, nest etter vann. I motsetning til vann er stein en ikke-fornybar ressurs. Nå fra årsskiftet skal kjøp av pukk til VA-prosjekter vektes minst 30 prosent miljø, i henhold til nye regler for offentlige anskaffelser. På toppen av det hele har vi klimaendringer som gjør at vi må bygge annerledes for at anleggene våre skal tåle nye laster. En særdeles kompleks problemstilling her. Konsernleder Margrethe Ollendorf Lien i Feiring kommer for å gjøre det litt klarere.

Tore Gulli kommer tilbake for å fortelle hvordan det har gått med Bærum Ressursbank, og hvordan man kan kan spare både miljøet og milliarder på smart gjenbruk av masser i lokalmlijøet.

Det legges også opp til en interessant diskusjon og meningsutveksling mellom de to.

Omfylling med stedlige masser er uslåelig i miljøperspektiv. Men hva med kvalitet og risikoen for en alt for kort levetid på det ferdige anlegget? Jan Vaslestad har fersk og langvarig bakgrunn fra Statens vegvesen. Her snakker han om hvilke faktorer som avgjør om de stedlige massene er gode nok. Vi skal ha riktig levetid og funksjon på anlegget. Hva skal til for at stedlige masser gir den nødvendige styrken for både stive og fleksible rør? Og ikke minst: Hvordan skal vi finne det ut?

Samspill

Samspillskontrakter er i vinden om dagen, og har vært brukt med gode erfaringer på større infrastrukturprosjekter. NRVA og entreprenør Arne Olav Lund (AOL) bygger ny hovedvannledning DN1000 i Lillestrøm. Her benyttes det en entreprenørstyrt samspillskontrakt, hvor risikodeling er en sentral del. Prosjektlederne Trine Ulriksen Lunde i NRVA og Anders Ragnhildrød fra AOL orienterer om en av Norges første virkelige samspillskontrakter i VA. Den aller første? Og hva er egenlig forskjellen på det og en vanlig samarbeidskontrakt?

Grønn logistikk

Myndighetenes mål om reduserte CO2-utslipp og lavere miljøpåvirkning gjelder oss alle – enten vi vil eller ei. Er det bærekraftig at kunden skal kunne bestille varer om kvelden og få de levert morgenen etter?

Hvem tør ta et aktivt valg med hensyn til bærekraft, og utfordre det etablerte? Elisa Gasperini i Ahlsell forteller hvordan grossisten nå går foran og utfordrer markedet i en mer bærekraftig retning.

Effektivisering av vanntjenestene

Christen Ræstad har prosjekter, utredet, foreslått og analysert VA-løsninger i mer enn 30 år. Alt er behørig presentert i rapporter og dokumenter, kvittert ut mot betydelige honorarer. Men:

– Det skjer jo   i n g e n t i n g!  Ingen endringer. Situasjonen er som den alltid har vært. Hvorfor?

Ræstad utfordrer direktør Ragnhild Aalstad i Norsk Vann til dialog for åpen mikrofon.

Digitalisering i sikkerhet og modeller

Hva har sikkerhet og 3D-modeller i vannbransjen med hverandre å gjøre? Jo, de er to viktige – og ulike – sider av en akselererende digitalisering.

Adgang til driftsanlegg skal man ta på alvor. Både digital og fysisk adgang. En ny seksjon i standarden IEC 62443 gir føringer på innsamling og kontroll på data på alle nivåer i kontrollsystem. Thomas Christiansen, cybersikkerhetssjef i Phoenix Contact, setter laserpekeren på hva det betyr for norske ledningseiere.

Todimensjonale tegninger på papir har gjort oss lang og tro tjeneste i alle år. Nå er det (nesten) slutt: 3D-modeller er i ferd med å overta over hele fjøla. Her får vi to høyaktuelle eksempler:

  • Bussvei-prosjektet i Rogaland er det største prosjektet entreprenør Risa har hatt. Og det første som er 100 prosent modellbasert i utførelsen. Stikningsleder Ruben Rosland forteller hvordan og hvorfor .
  • En ny flommodell for Oslo skal simulere flomutbredelsen og konsekvensene ved ekstreme nedbørshendelser. Hensikt:  For lettere å kunne indentifisere kritiske områder. Henrik Håkonsen i Rambøll og Ursula Zühlke i Oslo VAV forteller om en metode flere kommuner bør benytte.

Lang levetid. Det er det vi alle vil ha på anlegget, ikke sant? Lang levetid på den enkelte komponent er én ting. Hvordan kan vi øke levetiden på hele anlegget? Scott Reinhard og Line Løset i INNVA går inn i hvordan digitalisering, EPD, BIM og FDV påvirker levetiden.

VA-Yngre og rekruttering til bransjen

Evelina Koltsova fra Ukraina og Tønsberg ble den første vinneren av Dråpen, de yngres vannpris i 2023. Hvordan har det gått dette året? Og ikke minst: Hvordan ser VA-situasjonen ut i det krigsherjede hjemlandet? Vær forberedt på sterke inntrykk.

Vi får også høre en ren solskinnshistorie om hvordan Olga Klymenko – også hun fra Ukraina – fikk jobb som VVS-ingeniør i Drammen. Takket være VA-dagene 2023.

Dråpen – de yngres vannpris, deles for øvrig ut under festmiddagen onsdag kveld.

Ledningsnett i teori og praksis

Dag to av konferansen starter like faglig solid som den første, bare med fokus på ledningsnett. Først med to interessante innlegg fra talerstolen:

Fornyelse av ledningsnettet kan gjøres med NoDig-metoder og/eller full oppgraving og utskifting. Hvordan er det med kostnadene på de to, sett i sammenheng med samfunnsnytten? Prosjektleder Trym Trovik i Bergen Vann snakker om det.

Det er typisk norsk å være …. undervannsledning. Norge er faktisk som skapt for å flytte vann og avløp gjennom ledninger under vann. Den norske geografien med spektakulære fjorder, lune bukter og frådende hav, har gjennom 50 budt på utfordringer og muligheter for PE undervannsledninger, med Hallingplast som en sentral aktør. Amund Haustveit i Hallingplast går gjennom faktorer som er viktig å passe på.

Den kommende utgaven av VA-dagene vil nok oppleves ekstra interssant for praktisk interesserte bransjefolk. Dels fordi konferansen har blitt utvidet med en utstilling, der utvalgte partnere stiller på stand for å vise sine systemer og snakke med interesserte deltakere.

På formiddagen dag 2 kommer en ekstra godbit for praktikere og utstyrsinteresserte. Da blir det nemlig en praktisk demonstrasjon av et nytt, vakuumbasert leggeverktøy fra PAM. Verktøyet skal gjøre det enklere, sikrere og mer effektivt enn noen gang å trekke sammen rørlengder. Maskinentreprenør Arne Olav Lund AS (AOL) stiller med gravemaskin og distriktssjef Tomas Lie. PAM stiller med to av sine fremste menn på det tekniske området: Teknisk ansvarlig Hervé Marchal fra PAM i Frankrike og teknisk sjef Ole Jakob Bjerke i PAM Norge.

Kvalitet på VA-anlegg

Produkter og løsninger blir bedre, kunnskapen oppgraderes stadig og ledningseiere har større bevissthet enn noen gang på kvalitet, sikkerhet og levetid. Likevel lekker det. Det lekker i nye og nesten nye anlegg, og i forunderlig og frustrerende stor grad. Hva er årsaken? Hva er det vi ikke forstår eller greier?

Innlegget går rett over i en debatt med salen.

I en voksende skog av alternativer innen måling, dataoverføring og analyse – kombinert med en solid dose digitalisering – er det lett å miste oversikten. Du kjenner ordtaket «shit in – shit out»…? Det gjelder her også. Krohne deler VA-erfaringer, blant annet fra sonevannmåling. Spesielt gode resultater i én kommune.

– Tekniske løsninger er viktig. Men prosessen fram til valgt løsning er nesten enda viktigere, sier Krohne.

Marked med spenning og press

Rekk opp en hånd om du er ekstra spent på VA-markedet i nærmeste fremtid. Sjelden har det vært så stor spenning knyttet til markedsutviklingen, med mørke skyer som henger over både verden og vår søsterbransje bygg. VA-dagene følger tradisjonen, og avslutter med et innlegg der Marte Herje Strømme fra Prognosesenteret «titter i krystallkula». Hvordan ble 2023 – egenlig? Og hvordan ser markedet ut fram mot 2026?

Kom på VA-dagene, så får du høre.

Personvern Preferanser
Når du besøker vår nettside, kan det hende at det lagres informasjon gjennom nettleseren, gjennom et spesifikt tjeneste, vanligvis informasjonskapsler. Her kan du endre dine preferanser. Vennligst husk at ved å blokkere noen typer informasjonskapsler, kan det ha innvirkning på opplevelsen av vår nettside og tjenestene vi tilbyr.