Scroll Top

– Bruk pukk i riktig kvalitet til riktig formål – ikke overdriv kravene

Margrethe Ollendorf Lien, konsernsjef i Feiring

Fra nå skal miljøhensyn vektes 30 prosent i alle offentlige anskaffelser. Inkludert pukk til VA-prosjekter. Nå skal hele vann- og anleggsbransjen lære seg hvordan det skal gjøres i praksis. Da er det ekstra viktig å ikke stille unødig strenge krav til kvalitet. – Rett kvalitet til riktig formål er det viktigste, sier konsernleder Margrethe Ollendorf Lien i Feiring.

Tekst: Jørn Søderholm

– Veldig mange skal lære veldig mye på ganske kort tid!

Det sier Margrethe Ollendorff Lien, konsernleder i Feiring. Bakgrunnen er et sett nye bestemmelser i reglene om offentlige anskaffelser. Det ble offentliggjort av regjeringen i august, og gjelder fra 1. januar 2024.

I april kommer Feiring-sjefen til VA-dagene på Gardermoen i april 2024, der hun og skal orientere VA-bransjen om hvordan de nye reglene slår ut i innkjøp av pukk til VA-prosjekter.
Miljøkrav er det springende punktet. I det nye regelverket skal hensyn til klima og miljø vektes minst 30 prosent i alle offentlige anskaffelser. 
 
Oversatt til VA-prosjekter: Hvert eneste VA prosjekt skal anskaffes med 30 prosent vekting av miljøhensyn. Fram til nå har miljøvekting i offentlige anskaffelser vært en mulighet (kan), mens det nå har blitt et krav (skal).

Veileder for klima og miljøkrav i offentlige anskaffelser

Noen få dager før jul kom Direktoratet for forvaltning og økonomistyring – DFØ – med en ny veileder som skal gjøre det lettere å imøtekomme de nye klima- og miljøkravene. Veilederen bruker blant annet eksempler som skal gjøre det lettere å vite hvordan man skal stille opp riktige krav. 

Margrethe Ollendorf Lien, konsernsjef i Feiring.


 
Innenfor sektoren bygg, anlegg og eiendom inneholder veilederen blant annet to forslag på tildelingskriterer spesifikt for anlegg:

  • Utlippsfri byggeplass og anleggsområde. Leverandører konkurrerer på grad av utslippsfritt.
  • Massetransport og massehåndtering. Mer lokal ombruk og mindre transport foreslås av veilederen.

Komplisert å bruke

Feiring-sjefen berømmer DFØ for en god intensjon og mange gode eksempler i veilederen. Hun tror likevel de nærmeste månedene blir utfordrende for mange innkjøpere og leverandører i offentlige prosjekter når de nye reglene skal ut i praksis. 
 
– Formålet er soleklart: Få ned klimafotavtrykket. Det er et mål vi alle kan enes om. Spørsmålet er bare hvordan man oppnår det i praksis. Her er det viktig å se helhetlig på prosjekter og anskaffelser og ikke bare enkeltelementer, sier hun. 
 
Lien oppfordrer kommuner og rådgivere til å tenke en ekstra gang på pukk-kvalitet til VA-prosjekter i tiden framover. Særskilt maner hun til å være varsom med å beskrive for strenge krav til pukk. 
 
– Mange beskriver grøftepukk etter N200-krav, selv om det ikke er nødvendig. Ingen åpne grøfter burde legges med pukk av høyeste kvalitet. Der er det ypperlig å bruke gjenbruksstein, men det er ikke lett å få til når noen beskriver N200-krav til pukken, sier hun. 

Klima gjør det mer komplekst

Det blir ikke enklere av klimaendringene, med mer ekstremvær og villere og våtere forhold. Det vil i mange tilfeller føre til laster dagens systemer ikke vil tåle. 
 
– Vi må planlegge for systemer som tar høyde for den utviklingen. Å bygge konstruksjoner som varer er det beste miljøgrepet vi kan ta. Men mange synes det er vanskelig å både kutte utslipp nå, og samtidig bygge konstruksjoner som varer lenger. Jeg skjønner den stille fortvilelsen. Det er en kompleks problemstilling, sier konsernlederen i Fering. 
 
Margrethe Ollendorff Lien er utdannet sivilingeniør, og har blant annet jobbet som rådgiver i Multiconsult før hun kom tilbake til familiebedriften Feiring. I tiden framover skal hun selv sammen med Feirings beste folk på området skaffe seg en best mulig oversikt over hva de nye miljøreglene betyr i praksis for kundene og hvordan regelverket kan forstås i en helhetlig og bærekraftig masseforvaltning. 

Hun skal orientere nærmere om saken på VA-dagene, i begynnelsen av april. Det blir et innlegg i samspill med Tore Gulli, som har stått sentralt i utviklingen av en digital markedsplass for kjøp og salg av masser.

Comments (1)

[…]   By Jørn Søderholm Nyheter januar 4, 2024 […]

Comments are closed.

Personvern Preferanser
Når du besøker vår nettside, kan det hende at det lagres informasjon gjennom nettleseren, gjennom et spesifikt tjeneste, vanligvis informasjonskapsler. Her kan du endre dine preferanser. Vennligst husk at ved å blokkere noen typer informasjonskapsler, kan det ha innvirkning på opplevelsen av vår nettside og tjenestene vi tilbyr.