Den digitale markedsplassen for overskuddsmasser er i ferd med å ta fart for alvor. Det startet som Bærum Ressursbank, og har både fått nytt navn og blitt etablert andre steder i Norge. “Porfyr” er nå under pilottesting, med planlagt lansering senere i år. Det skjer omtrent samtidig med en annen viktig begivenhet innen masseforvaltning.
Tekst: Jørn Søderholm
– Her skjer det mye god forretningsutvikling. Der gjelder det å følge med for alle, også i VA-bransjen.
Det sier Tore Gulli. Inntil nylig prosjektdirektør i Bærum kommune, og nå “påtroppende pensjonist”. De siste årene har han hatt en sentral rolle i utviklingen av en digital markedsplass for kjøp og salg av overskuddsmasser.
Den startet under navnet Bærum Ressursbank, og har blitt omtalt en rekke steder. Nå har prosjektet resultert i et system som har fått sitt eget navn: Porfyr. Her er nettsiden (i tidlig versjon), og mer info her.
– Det er allerede tatt i bruk hos en del pilot-operatører. Resultatene derfra er meget lovende. Porfyr er et godt eksempel på bærekraftig ressursforvaltning satt i system som et praktisk verktøy, sier Gulli.
Porfyr markedsplass for masser
Porfyr skal etter planen lanseres for allmenn bruk til sommeren. I april kommer Gulli tilbake til VA-dagene for å orientere nærmere om systemet og mulighetene.
Der skal han holde et felles innlegg sammen med konsernsjef Margrethe Ollendorf Lien i Feiring, som blant annet skal snakke om hva de nye reglene for miljøvekting i offentlige anskaffelser betyr for innkjøp av masser til VA-prosjekter. God masseforvaltning kan gjøre store utslag på miljøfotavtrykket i de fleste typer prosjekter.
Til sommeren skal også en veileder for god masseforvaltning være ferdig. Kommunal- og distriktsdepartementet jobber med denne veilederen denne vinteren og våren. Den skal Tore Gulli også orientere nærmere om i sitt innlegg.
– Den veilederen er viktig, og verd å snakke om. Kanskje også litt om den sendrektigheten det offentlige har for å utvikle og ta i bruk gode nye løsninger, sier han.
Faglig nettverk spres rundt i landet
Bærum Ressursbank er ikke “bare” et system for kjøp og salg av masser. Minst like viktig er det faglige nettverket som utvikles gjennom et slikt samarbeidsprosjekt.
Tore Gulli har i mange sammenhenger understreket at Bærum Ressursbank er et samarbeidsprosjekt mellom mange aktører. Den faglige nettverksbyggingen er nå i ferd med å spre seg fra Bærum til andre deler av landet.
– Det gledelig å se at det arbeidet vi har gjort i Bærum nå er i ferd med å spre seg. Nå etableres det ressursbankforum flere steder i landet. Vestfold og Telemark, Rogaland, Vestland, Møre, Trøndelag og snart også i Nordland. Det gleder jeg meg til å fortelle om på VA-dagene, sier Tore Gulli.
[…] By Jørn Søderholm Nyheter januar 4, […]