Scroll Top

Masse-markedsplassen sprer seg

Doser steinmasser (Foto: Jørn Søderholm)

Den digitale markedsplassen for overskuddsmasser er i ferd med å ta fart for alvor. Det startet som Bærum Ressursbank, og har både fått nytt navn og blitt etablert andre steder i Norge. “Porfyr” er nå under pilottesting, med planlagt lansering senere i år. Det skjer omtrent samtidig med en annen viktig begivenhet innen masseforvaltning.

Tekst: Jørn Søderholm

– Her skjer det mye god forretningsutvikling. Der gjelder det å følge med for alle, også i VA-bransjen.

Det sier Tore Gulli. Inntil nylig prosjektdirektør i Bærum kommune, og nå “påtroppende pensjonist”. De siste årene har han hatt en sentral rolle i utviklingen av en digital markedsplass for kjøp og salg av overskuddsmasser.

Den startet under navnet Bærum Ressursbank, og har blitt omtalt en rekke steder. Nå har prosjektet resultert i et system som har fått sitt eget navn: Porfyr. Her er nettsiden (i tidlig versjon), og mer info her

–  Det er allerede tatt i bruk hos en del pilot-operatører. Resultatene derfra er meget lovende. Porfyr er et godt eksempel på bærekraftig ressursforvaltning satt i system som et praktisk verktøy, sier Gulli.

Tore Gulli (Foto: Jørn Søderholm)
Tore Gulli. Her på VA-dagene 2023. (Foto: Jørn Søderholm)

Porfyr markedsplass for masser

Porfyr skal etter planen lanseres for allmenn bruk til sommeren. I april kommer Gulli tilbake til VA-dagene for å orientere nærmere om systemet og mulighetene.

Der skal han holde et felles innlegg sammen med konsernsjef Margrethe Ollendorf Lien i Feiring, som blant annet skal snakke om hva de nye reglene for miljøvekting i offentlige anskaffelser betyr for innkjøp av masser til VA-prosjekter. God masseforvaltning kan gjøre store utslag på miljøfotavtrykket i de fleste typer prosjekter.

Til sommeren skal også en veileder for god masseforvaltning være ferdig. Kommunal- og distriktsdepartementet jobber med denne veilederen denne vinteren og våren. Den skal Tore Gulli også orientere nærmere om i sitt innlegg.

– Den veilederen er viktig, og verd å snakke om. Kanskje også litt om den sendrektigheten det offentlige har for å utvikle og ta i bruk gode nye løsninger, sier han.

Faglig nettverk spres rundt i landet

Bærum Ressursbank er ikke “bare” et system for kjøp og salg av masser. Minst like viktig er det faglige nettverket som utvikles gjennom et slikt samarbeidsprosjekt.

Tore Gulli har i mange sammenhenger understreket at Bærum Ressursbank er et samarbeidsprosjekt mellom mange aktører. Den faglige nettverksbyggingen er nå i ferd med å spre seg fra Bærum til andre deler av landet.

Bærum Ressursbank - samarbeid mellom mange aktører
Bærum Ressursbank er et samarbeid mellom mange aktører. (Foto: Jørn Søderholm)



– Det gledelig å se at det arbeidet vi har gjort i Bærum nå er i ferd med å spre seg. Nå etableres det ressursbankforum flere steder i landet. Vestfold og Telemark, Rogaland, Vestland, Møre, Trøndelag og snart også i Nordland. Det gleder jeg meg til å fortelle om på VA-dagene, sier Tore Gulli.

Comments (1)

Comments are closed.

Personvern Preferanser
Når du besøker vår nettside, kan det hende at det lagres informasjon gjennom nettleseren, gjennom et spesifikt tjeneste, vanligvis informasjonskapsler. Her kan du endre dine preferanser. Vennligst husk at ved å blokkere noen typer informasjonskapsler, kan det ha innvirkning på opplevelsen av vår nettside og tjenestene vi tilbyr.